Selasa, 27 September 2016

Android & iOS - Yang Mana Lebih Popular?

Foto: Mobiscroll

Anda mungkin rasa anda melihat iPhone di mana-mana, tetapi jangan tersilap: Android masih raja, sekurang-kurangnya dari segi bilangan.

Penyelidikan baru yang dikeluarkan oleh Nielsen pada hari Khamis menunjukkan bahawa dalam suku tahun ketiga 2015, 52.6 peratus pemilik telefon pintar Amerika Syarikat menggunakan telefon yang dikendalikan dengan sistem operasi Android dari Google. Pada pihak yang lain, 42.7 peratus orang menggunakan telefon pintar yang dikendalikan dengan sistem iOS dari Apple. 

Bancian Nielsen adalah sejajar dengan data-data yang sebelumnya dari comScore. 

Android telah lama menjadi sistem operasi telefon pintar paling popular bukan sahaja di Amerika Syarikat tetapi juga di dunia. Tidak seperti iPhone dari Apple, telefon-telefon yang menggunakan Android diperbuat oleh pelbagai syarikat - Samsung, LG, Motorola dan lain-lain - dan seringkalinya lebih murah harganya. Angka-angka baru dari International Data Corporation (IDC) menunjukkan bahawa Android memiliki penguasaan 82.8 peratus pasaran dunia manakala iOS memiliki 13.9 peratus. 

(Dipetik dan diterjemah oleh SDP daripada artikel Huffington Post bertajuk, "Sorry, Fanboys: Android Still More Popular Than iOS In U.S," yang ditulis oleh Damon Beres bertarikh 21 Disember 2015)