Jumaat, 19 Mac 2021

Larang Guna Kalimah "Allah" Bertentangan Dasar Kabinet 1986: Keputusan Kes Jill Ireland


Pada Mei 1986, kabinet yang diketuai Dr Mahathir Mohamad membenarkan penganut Kristian di Malaysia menggunakan kalimah “Allah” secara bersyarat.

Namun, tujuh bulan kemudian, pegawai daripada salah sebuah bahagian di Kementerian Dalam Negeri mengeluarkan arahan yang mengenakan larangan sepenuhnya dalam penerbitan buku berkaitan agama Kristian dalam edisi Bahasa Malaysia.

Perkara ini disorot dalam penghakiman bertulis untuk keputusan bersejarah oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dalam tindakan undang-undang atas hak untuk menggunakan perkataan itu bagi tujuan pendidikan oleh seorang Kristian berbangsa Melanau, Jill Ireland.

Pada 10 Mac, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa kerajaan telah melakukan kesilapan dalam mengeluarkan larangan penggunaan kalimah "Allah" pada tahun 1986 kepada masyarakat bukan Islam.

Hakim Nor Bee Ariffin membenarkan tindakan undang-undang oleh Jill Ireland dalam kemelut yang berlarutan hampir 13 tahun.

Untuk rekod, pada 11 Mei 2008, cakera padat (CD) berjudul 'Cara Hidup Dalam Kerajaan Allah', 'Hidup Benar Dalam Kerajaan Allah' dan 'Ibadah Yang Benar Dalam Kerajaan Allah', telah dirampas daripada Jill Ireland sebaik dia tiba di Terminal Tambang Murah (LCCT) di Sepang.

Wanita Melanau itu kemudian memfailkan permohonan semakan kehakiman pada 20 Ogos 2008 untuk menuntut pemulangan CD yang dirampas itu serta bayaran ganti rugi.

Mahkamah Rayuan pada 23 Jun 2015, mengesahkan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur supaya CD itu dipulangkan kepada Ireland.

Mahkamah juga memerintahkan bahawa pengisytiharan yang dipohon oleh Ireland mengenai penggunaan kalimah 'Allah' didengar semula.

Dalam penghakiman bertulis, Nor Bee menyatakan bahawa memo dari timbalan perdana menteri ketika itu Abdul Ghafar Baba pada tahun 1986 menunjukkan bahawa kabinet kemudian telah membenarkan penggunaan kata "Allah" secara bersyarat oleh penerbitan Kristian Bahasa Malaysia.

Hakim merujuk kepada memo oleh Ghafar bertarikh 16 Mei tahun itu yang menetapkan bahawa penerbitan Kristian boleh menggunakan kalimah "Allah" dan tiga kata lain dengan syarat.

Tiga kata lain adalah "Kaabah", "Baitullah", dan "Solat ".

Memo itu, dengan tanda tangan Ghafar, menyatakan bahawa keempat-empat perkataan itu tidak boleh digunakan oleh penerbitan agama bukan Islam kecuali dengan syarat bahawa muka depan penerbitan ini menyatakan "Untuk agama Kristian".

Nor Bee menyatakan bahawa surat berasingan daripada Mahathir yang merupakan perdana menteri ketika itu menyokong kandungan memo Ghafar, sehingga menyimpulkan ini adalah keputusan dasar kabinet.

Hakim berkata bahawa bahagian kawalan penerbitan Kementerian Dalam Negeri, bagaimanapun, mengeluarkan surat bertarikh Disember 1986 kepada semua penerbit agama Kristian di seluruh negara yang bertentangan dengan dasar kabinet.

(Diambil daripada artikel Malaysiakini bertajuk, "Larang Guna Kalimah 'Allah' Bertentangan Dasar Kabinet 1986: Keputusan Kes Jill Ireland" yang ditulis oleh Hidir Reduan Abdul Rashid bertarikh 19 Mac 2021)