Selasa, 1 Mei 2018

Paderi Bertanding Di Ranau Bukan Saranan GerejaPRU14 | Ketua Biskop Gereja Katolik Kota Kinabalu berkata keputusan paderi Bruno Andau Yasun bertanding sebagai calon parlimen Ranau adalah keputusannya sendiri tanpa persetujuan atau saranan pihak gereja.

Menurut Ketua Biskop John Wong Soo Kau, Bruno pada Mac tahun lalu memaklumkan untuk berhenti menjadi paderi.

Bruno kemudian diberikan setahun pelepasan.

Pelepasan itu diberi dengan harapan dia akan memperbaharui "semangat kapaderiannya" dan kembali berkhidmat kepada gereja, kata Wong dalam kenyataan media hari ini

Menurut Wong lagi, Bruno jelas memilih jalan yang berbeza dengan menyertai politik dan menjadi calon pilihan raya umum ke-14.

"Apa yang saya ingin sampaikan, dia melakukan perkara itu atas kehendak sendiri dan tidak melalui persetujuan atau restu gereja kami," katanya.

Bruno sebelum ini dicalonkan oleh Parti Cinta Sabah untuk bertanding di Ranau berdepan calon BN Ewon Ebin yang merupakan bekas menteri, selain dua calon lain masing-masing dari PKR dan Parti Solidariti Tanah AIrku (STAR).

(Diambil daripada artikel Malaysiakini bertajuk, "Paderi Bertanding Di Ranau Bukan Saranan Gereja" bertarikh 1 Mei 2018)