Selasa, 20 September 2022

Selamat Tinggal, Ratu Elizabeth

Keranda Ratu Elizabeth dibawa dari Westminster Hall
ketika upacara pengebumian di London (Foto AP)

LONDON: Britain mengucapkan selamat tinggal kepada Ratu Elizabeth II hari ini dalam upacara pengebumian yang dihadiri pemimpin dunia, disusuli perarakan penuh adat melalui jalan raya London.

Ribuan orang berhimpun untuk menyaksikan keranda diliputi bendera, dengan hiasan diraja termasuk Mahkota Imperial State, dibawa dalam perarakan penuh adat dari Westminster Hall, di mana baginda ditempatkan untuk penghormatan terakhir sejak Rabu lalu.

Keranda Ratu Elizabeth dibawa ke Westminster Abbey
untuk kebaktian pengebumian diraja

Pedati meriam yang membawa keranda baginda – yang digunakan untuk pengebumian diraja sejak kemangkatan Ratu Victoria pada 1901- dibawa oleh 142 kelasi Tentera Laut Diraja ke Westminster Abbey. Loceng gereja berusia 1,000 tahun juga dibunyikan setiap seminit selama 96 tahun, menandakan usia baginda ketika kemangkatannya.

Anak sulung dan kedua Putera William, George dan Charlotte,
juga menghadiri acara itu (Foto AP)

Ratu paling lama berkhidmat dalam sejarah Britain itu mangkat di istananya di Balmoral pada 8 September lalu. Putera sulungnya, Raja Charles III bersama tiga beradiknya turut mengiring perarakan itu.

Turut mengiringi, anak sulung Charles, Putera William, dua anaknya George dan Charlotte, serta adiknya Putera Harry dan ahli keluarga diraja lain.

Perarakan ke Istana Windsor untuk pengebumian
Ratu Elizabeth di perkarangan istana itu

Perarakan kemudian diteruskan ke Istana Windsor sebelum Ratu Elizabeth dikebumikan bersama ayahandanya, Raja George VI, bondanya Ratu Elizabeth dan adiknya Puteri Margaret, manakala keranda suaminya Putera Philip yang meninggal dunia tahun lalu pada usia 99 tahun juga akan dipindahkan untuk diletakkan di sebelahnya.

(Diambil daripada artikel Free Malaysia Today bertajuk, "Selamat Tinggal, Ratu Elizabeth" bertarikh 19 September 2022)